Προσθήκη της προσωνυμίας «Όλγα Σταυρίδου» στο 5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου (Λ.Τ.)  – Η σπουδαία ζωγράφος τιμάται από τον Δ. Ωραιοκάστρου

Προσθήκη της προσωνυμίας «Όλγα Σταυρίδου» στο 5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου (Λ.Τ.)  – Η σπουδαία ζωγράφος τιμάται από τον Δ. Ωραιοκάστρου

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου τιμά την σπουδαία ζωγράφο, Όλγα Σταυρίδου, που έζησε και παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας στο Μελισσοχώρι. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ανακοίνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να επικυρώσει την πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου (Λ.Τ.) να προστεθεί η προσωνυμία «Όλγα Σταυρίδου» στην ονομασία της σχολικής μονάδας.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μαθητές/Μαθήτριες εν Δράσει 2023-24» που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο. «Θεωρώ εξαιρετική την πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων, εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο επικυρώσαμε την απόφασή σας, ως οφείλαμε άλλωστε, και πιστεύω πως κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση βάζουμε τον τόπο εκεί που του αξίζει. Το Μελισσοχώρι έχει σπουδαία ιστορία και θέλουμε να την διατηρήσουμε ζωντανή και να την αναδείξουμε», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Ο σύζυγος της Όλγας Σταυρίδου, Αλέξανδρος Κοσματόπουλος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, ήταν παρών στην εκδήλωση και απευθυνόμενος στο κοινό, ευχαρίστησε τον Σύλλογο για τη γενναία, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση και μίλησε συνοπτικά για την προσφορά και την προσωπικότητα της ζωγράφου. «Υπάρχει ένας προφητικός λόγος του Ντοστογιέφσκι, ότι ”η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο”. Η Όλγα Σταυρίδου με φοβερή αφοσίωση επί 30 χρόνια, εδώ στο Μελισσοχώρι, κατάφερε να προσεγγίσει αυτή την ομορφιά και να την εκδηλώσει, να την εκφράσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Αποτελεί ένα σύγχρονο πρότυπο, γιατί στρεφόμενη στην ομορφιά που θα σώσει τον κόσμο, μας βοηθά να αποφεύγουμε τη βία που μας κατακλύζει από παντού», σημείωσε ο κ. Κοσματόπουλος. Ευχαρίστησε επίσης τον διευθυντή του σχολείου, Αλέξανδρο Αστρεινίδη και τον πρόεδρο της Κοινότητας Μελισσοχωρίου, Αθανάσιο Καγιά.

Τον δήμαρχο προσφώνησαν στην εκδήλωση η εκπαιδευτικός και φιλόλογος, Μελίνα Γραμματικοπούλου και η εικαστικός Εμορφίλη Τσιμπλίδου.

Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα, παρουσίασαν το πρόγραμμα «Μελισσοχώρι, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη: ο ναός, η αμυγδαλιά, το παλάτι». Το πρόγραμμα απασχόλησε 13 μαθητές του Γ2 τμήματος Γυμνασίου και πραγματοποίησε τρεις διδακτικές επισκέψεις. Η πρώτη στο παρεκκλήσι του Οσίου Δαυίδ του εν Θεσσαλονίκη στο Μελισσοχώρι, η δεύτερη στη Μονή Λατόμου στην Άνω Πόλη και η τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρουσιάστηκε και η εργασία των μαθητών στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο. Το πρόγραμμα εντάχθηκε στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη-Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα συντόνισαν οι φιλόλογοι Μελίνα Γραμματικοπούλου και Σοφία Καραμόσχογλου και ο διευθυντής Αλέξανδρος Αστρεινίδης.

Όμιλος Μουσικής

Στην εκδήλωση συμμετείχε με οκτώ μουσικά κομμάτια ο Όμιλος Μουσικής του σχολείου υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας αγγλικής φιλολογίας Βικτώρια Θεοδωρίδου. Συνόδεψαν την εκδήλωση ιδιαίτερα αξιόλογες φωνές μαθητριών υπό τον ήχο αρμόνιου, σαξόφωνου, ντραμς και ηλεκτρικής κιθάρας.

Όμιλος Ρομποτικής

Το 5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου (Λ.Τ) συμμετείχε με 4 διαφορετικά έργα και 25 μαθητές στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής. Οι μαθητές είχαν άριστη παρουσία, ενθουσίασαν και συγκίνησαν κοινό και κριτική επιτροπή και διακρίθηκαν με τα παρακάτω βραβεία που μαζί με τα έργα τους παρουσίασαν στον δήμαρχο, Παντελή Τσακίρη:

Εκθεσιακό Μέρος: Συμμετείχε η ομάδα της Α’ και Β’ Γυμνασίου Robokeepers με 11 μαθητές και διακρίθηκε με το Βραβείο Πρωτότυπης Ιδέας – Κατασκευής που κέρδισε το έργο «The big ROBbery – Η Μεγάλη Αρπαγή». Η ομάδα κατασκεύασε ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους που εξετάζει τις ιστορικές γνώσεις του παίκτη με θέμα τη μεγάλη αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αγωνιστικό Μέρος: Συμμετείχε η ομάδα της Α’ και Β’ Λυκείου Robofamily με 3 έργα και 14 μαθητές τα οποία διακρίθηκαν ως εξής:

– Βραβείο Πρωτότυπης Ιδέας-Κατασκευής κέρδισε το έργο «CyberGrid-Ρομποτικός Βραχίονας». Το CyberGrid αποτελεί μια συσκευή απομακρυσμένου χειρισμού αντικειμένων όπου ο χειριστής κατευθύνει τον ρομποτικό βραχίονα στο σημείο που επιθυμεί και τηλεχειρίζεται τον βραχίονα μέσω ειδικού γαντιού που φοράει στο χέρι του. Το γάντι αυτό μεταδίδει τις κινήσεις του χειριστή στον βραχίονα, επιτρέποντας έτσι τον λεπτομερή χειρισμό του.

– Βραβείο Εφαρμογής και Χρηστικότητας Έργου κέρδισε το έργο «Αquabot-Υδρομπότ». Το Aquabot αποτελεί μια συσκευή έλεγχου ποιότητας νερού, ένα σημαντικό εργαλείο για κάθε δήμο ο όποιος θέλει να ελέγχει την ποιότητα των υδάτινων πόρων της περιοχής του. Οι συσκευές αυτές παίρνοντας καθημερινά συνεχόμενες μετρήσεις από τα δείγματα νερού μεταδίδουν την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο σε έναν application server απεικονίζοντας έτσι τα στοιχειά αυτά στην κατάλληλη υπηρεσία του Δήμου.

– Βραβείο Προσφοράς προς το Περιβάλλον και την Αειφορία κέρδισε το «LuminaTech – Ένα Λαμπρότερο Μονοπάτι». Το σύστημα LuminaTech αποτελεί μια λύση για το πρόβλημα της φωτορύπανσης στους κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας ρυθμίζοντας με έξυπνο τρόπο των φωτισμό των δρόμων και οδηγώντας αφενός στην μείωση της φωτορύπανσης και αφετέρου στην μείωση της ενεργείας που καταναλώνεται συμβάλλοντας τελικά στην μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Τον όμιλο Ρομποτικής συντόνισαν οι καθηγητές πληροφορικής Ιάσων Κουκλιάτης και Μαρία Ορφανίδου.

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, είπε: «Με συγκινείτε με την προσπάθεια σας. Σας ευχαριστώ εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών του Ωραιοκάστρου και σας προτρέπω να συνεχίσετε έτσι για να έχουμε ακόμη πιο όμορφα αποτελέσματα. Υποκλινόμαστε στο ταλέντο σας, γιατί με αυτό που κάνετε σηκώνετε τον τόπο μας, τον Δήμο Ωραιοκάστρου ακόμη πιο ψηλά».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.