Πυροτεχνήματα – Πριν τα ρίξεις μάθε για τις κυρώσεις και τους κινδύνους

Πυροτεχνήματα – Πριν τα ρίξεις μάθε για τις κυρώσεις και τους κινδύνους

Με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή απο την πυρκαγιά που προκλήθηκε απο πυροτεχνήματα στην Ύδρα, ήρθε η ώρα να μάθουμε καλύτερα την χρήση των πυροτεχνημάτων

Οι φαντασμαγορικές αυτές λάμψεις είναι μείγματα εύφλεκτων υλών διαφόρων τύπων όπου η χρήση τους επιτρέπεται ΜΟΝΟ  κατόπιν αδείας.

Τα πυροτεχνήματα μπορεί να θέσουν τους καταναλωτές, σε μεγάλο κίνδυνο.
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, θρηνούμε θύματα πυροτεχνουργημάτων. 

Εκτός από τις επιπτώσεις στα ζώα συντροφιάς ,
Βλάβη στην ακοή
Φόβος και αγχος
Επιβλαβείς επιδράσεις από χημικά σωματίδια
πολύ σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις στα πουλιά και την άγρια πανίδα, στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στην καταστροφή οικοσυστημάτων και στην πρόκληση πυρκαγιών και στην επιβάρυνση των πιο ευάλωτων (βρέφη, ηλικιωμένοι, ασθενείς, ΑΜΕΑ), συχνούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς

Νομοθεσίες για πυροτεχνήματα

Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει ότι:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Εναλλακτικές Λύσεις στη Χρήση Πυροτεχνημάτων

  • Τα αθόρυβα πυροτεχνήματα προσφέρουν φώτα και οπτικό θέαμα παράγοντας ελάχιστο θόρυβο.

  • Τα σόου με λέιζερ μοιάζουν με πυροτεχνήματα όντας λιγότερο επιζήμια για τα ζώα και ρυπογόνα για το περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάζουν αρνητικά τα πουλιά.

 

 

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.