Στη δυτική Θεσσαλονίκη η «λεωφόρος των μπάζων», βίντεο – φωτο

Στη δυτική Θεσσαλονίκη η «λεωφόρος των μπάζων», βίντεο – φωτο

«Ολημερίς το καθαρίζανε, το βράδυ βρομιζόταν». Μία μικρή παραλλαγή στο διάσημο μοιρολόι θα μπορούσε να δώσει πιστά την εικόνα που επικρατεί εδώ και χρόνια στην πολύπαθη, περιβαλλοντικά και υγειονομικά, περιοχή των Λαχανόκηπων, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Οι Λαχανόκηποι μετατράπηκαν και πάλι σε… Μπαζόκηπους, δύο χρόνια μετά την εκτεταμένη επιχείρηση απομάκρυνσης 7.000 και πλέον τόνων αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), αλλά και αλλεπάλληλων ευχολογίων επί σειρά ετών για καθαρισμό και φύλαξη-επόπτευση της περιοχής, που αποτελεί χαίνουσα πληγή για τη δυτική βιτρίνα της πόλης για περισσότερα από 10 χρόνια.

 

Σήμερα, ο μπαζότοπος στους Λαχανόκηπους έχει… διευρυνθεί και οι -αποκρουστικές- εικόνες που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η Greenagenda.gr θα μπορούσαν να αποδώσουν στον παράδρομο της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης προς τον κυκλικό κόμβο του υπεραστικού σταθμού ΚΤΕΛ «Μακεδονία» τον χαρακτηρισμό «λεωφόρος των μπάζων».

Το έργο των ασυνείδητων συνεχίζεται χωρίς σταματημό, όπως προκύπτει από την αυτοψία της Greenagenda.gr, καθώς αποθέτουν ανεξέλεγκτα και παράνομα τεράστιες ποσότητες μπάζων και κάθε λογής άλλων αποβλήτων (ακόμη και ολόκληρα έπιπλα), με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί σωροί σκουπιδιών κατά μήκος του παράδρομου, καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 600 μέτρων, πολλές φορές εκατέρωθεν της ασφάλτου.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2021 η ΑΝΑΚΕΜ, το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), απομάκρυνε χιλιάδες τόνους μπάζων και λοιπών αποβλήτων από τη συγκεκριμένη περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης, σε μια παρέμβαση που διήρκεσε αρκετές ημέρες. Επτά χιλιάδες τόνοι μπάζα ήταν τα συλλεχθέντα υλικά, τα οποία οδηγήθηκαν σε μονάδες ανακύκλωσης για να παραχθούν δευτερογενή επιχωματικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε τεχνικά κατασκευαστικά έργα.

Δυστυχώς, παρά τους καθαρισμούς που έχουν γίνει κατά διαστήματα από τον δήμο Θεσσαλονίκης και την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, η κατάσταση παραμένει απογοητευτική και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Οι ευθύνες βαρύνουν τόσο τους ασυνείδητους οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται πού θα πεταχτούν τα υλικά από την ανακαίνισή τους, αλλά και τις Αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν την τραγική κατάσταση, που αποτελεί και μια υγειονομική βόμβα, καθώς είναι ιδιαίτερη επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Δείτε εικόνες:

greenagenda.gr
vendo