Το φιδάκι του πολλαπλασιασμού – Ένα έξυπνο διασκεδαστικό παιχνίδι για τον πολλαπλασιασμό
Πολλαπλασιασμός μία από τις τέσσερις βασικές πράξεις της αριθμητικής που πολλά παιδάκια παιδεύονται να μάθουν.
Η Ιωάννα Ιακωβίδου, πτυχιούχος νηπιαγωγός του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μας παρουσιάζει ένα έξυπνο διασκεδαστικό παιχνίδι που μέσα απο αυτό ο πολλαπλασιασμός θα γίνει πραγματικό παιχνιδάκι!
Το κλασικό φιδάκι που όλοι αγαπήσαμε τώρα γίνεται το φιδάκι του πολλαπλασιασμού!
Βασικές επιδιώξεις :
- Να εξασκηθεί με τις μαθηματικές έννοιες
- Να εξασκηθεί με τις μαθηματικές πράξεις
Υλικά : Δύο κόλλες Α4 , μαρκαδόροι , ζάρι – πιόνια ( από ένα οποιοδήτο επιτραπέζιο παιχνίδι)
Απευθύνεται σε παιδιά : δημοτικού
Μαθησιακές περιοχές με τις οποίες συνδέεται : Μαθηματικά.
Συνοπτική περιγραφή δραστηριότητας:
Παίρνουμε τις δύο κόλλες Α4 και τις ενώνουμε . Στην συνέχεια χωρίζουμε την επιφάνεια σε ίσα τετράγωνα .. Ζητάμε από το παιδί να χρωματίσει τα τετραγωνάκια με πολλά και διάφορα χρώματα . Ακόμη σχεδιάζουμε κάποια φιδάκια και κάποιες σκάλες.
Τέλος , γράφουμε διάφορες πράξεις και εστιάζουμε σε αυτές που το παιδί υστερεί .
Το παιχνίδι αυτό είναι βασισμένο στο επιτραπέζιο ¨φιδάκι¨. Ο κάθε παίχτης ρίχνει με την σειρά του το ζάρι , προχωράει τόσα τετράγωνα όσα και ο αριθμός του ζαριού και στην συνέχεια καλείται να απαντήσει στον ¨γρίφο¨ – στην πράξη που έχει τύχει .
Εάν το αποτέλεσμα που θα πει είναι λάθος τότε μένει ένα γύρω πίσω . Κατά την διαδρομή ο κάθε παίκτης συναντά εμπόδια ή βοήθειες: τα φίδια τον εμποδίζουν ενώ οι σκάλες και οι πύραυλοι τον βοηθούν . Αν σταματήσει, λοιπόν, στην αρχή μιας σκάλας ή στην βάση εκτόξευσης του πυραύλου, σκαρφαλώνει ή εκτοξεύεται και φτάνει στο τετράγωνο που τελειώνει η σκάλα ή προσγειώνεται ο πύραυλος.
Αντίθετα, αν σταματήσει στο κεφάλι ενός φιδιού, τότε το πεινασμένο φίδι καταπίνει το πιόνι και αυτό καταλήγει στο τετράγωνο όπου είναι η ουρά του φιδιού.
Δύο ή και περισσότερα πιόνια μπορούν να σταματήσουν στο ίδιο τετράγωνο.
Νικητής του παιχνιδιού είναι ο παίκτης που θα απαντήσεις πιο γρήγορα σε όλους τους γρίφους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φτάσει και πρώτος στον τερματισμό.
Ιακωβίδου Ιωάννα
Πτυχιούχος Νηπιαγωγός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων