Fake news οι αναφορές για επίθεση λύκων σε άνδρα στην Πολωνία

Fake news οι αναφορές για επίθεση λύκων σε άνδρα στην Πολωνία

Ακόμη μια ψευδής αναφορά για επίθεση λύκων κατά ανθρώπου έρχεται να προστεθεί στη σχετική λίστα δαιμονοποίησης των μεγάλων σαρκοφάγων, αυτή τη φορά στην Πολωνία. Τις προηγούμενες ημέρες Πολωνικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την είδηση πως ένας άνδρας δέχθηκε επίθεση από δύο λύκους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, χωρίς όμως να υπάρχει επιβεβαίωση του ισχυρισμού με επιστημονικά δεδομένα και τεκμήρια. Η “είδηση” αναδημοσιεύθηκε από ευρωπαϊκά ΜΜΕ, και κατ’ επέκταση και από ελληνικά.

Την ψευδή “είδηση” διέψευσε με τον πιο επίσημο τρόπο η Περιφερειακή Διεύθυνση Περιβάλλοντος στην κοινότητα Bialystok (ΒΑ Πολωνία). Όπως αναφέρει στην σχετική επίσημη ανακοίνωση, “ενημερωθήκαμε για μια υποτιθέμενη επίθεση από δύο λύκους σε έναν άνδρα στο χωριό Przystawka της κοινότητας Białystok. Με βάση την αξιολόγηση των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικών και το υλικό που συλλέχθηκε, συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι σημειώθηκε επίθεση λύκου σε άνθρωπο”.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Białystok προχώρησε στην ανάλογη έρευνα ώστε να ελέγξει το περιστατικό. Στις 7 Απριλίου 2025, η σύζυγος του άνδρα υπέβαλε δήλωση στον δήμαρχο της περιοχής Janów ότι ο σύζυγός της είχε δαγκωθεί από λύκους. Ο δήμαρχος, κατά την αποδοχή της καταγγελίας, βασίστηκε αποκλειστικά στην αναφορά της συζύγου του καταγγέλοντος. Επιβεβαίωσε επίσης την έλλειψη μαρτύρων για το περιστατικό.

Την ίδια μέρα ο άνδρας επισκέφτηκε τον οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι είχε δαγκωθεί από λύκο, ενώ ο Επαρχιακός Υγειονομικός και Επιδημιολογικός Σταθμός διαψεύδει τις αναφορές για υποψία λύσσας.

Ο αναπληρωτής αστυνομικός διοικητής της περιφέρειας στη Sokółka ανέφερε ότι η αστυνομία θα διεξαγάγει έρευνα για την πιθανή σωματική βλάβη και θα ενημερώσει το κοινό για τα αποτελέσματά της. Αναλόγως, ο επαρχιακός κτηνίατρος στη Sokółka δεν επιβεβαιώνει την εμφάνιση μολυσματικής ασθένειας ή δαγκώματος από άγριο ζώο.

Ειδικοί επιστήμονες είδαν φωτογραφία με τα τραύματα του άνδρα και δήλωσαν αρμοδίως πως δεν πρόκειται για τραύματα από επίθεση λύκου. Η Περιφερειακή Διεύθυνση για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Białystok αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση πως με βάση την αξιολόγηση των αρμόδιων φορέων και από το υλικό που συλλέχθηκε, δεν επιβεβαιώνεται πως υπήρξε κάποια επίθεση λύκου σε άνθρωπο και κάνει έκκληση για κοινή λογική και προσοχή στην πηγή των πληροφοριών, ώστε να μην γίνεται μαζική αναπαραγωγή fake news.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση “Καλλιστώ” υπενθυμίζει ότι οι απρόκλητες επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους είναι υπαρκτό αλλά πολύ σπάνιο φαινόμενο στις ανεπτυγμένες χώρες του 20ού και 21ου αιώνα. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου ζουν πάνω από 62.000 λύκοι κοντά σε περιοχές με εκατομμύρια κατοίκους, οι επιθέσεις υγιών λύκων που καταλήγουν σε τραυματισμό ή θάνατο είναι ελάχιστες. Στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί απρόκλητες επιβεβαιωμένες επιθέσεις σε ανθρώπους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολίτες και δημοσιεύματα στοχοποιούν άθελά τους ή και εσκεμμένα σε κάποιες περιπτώσεις την άγρια ζωή. Ωστόσο, κάθε δημόσια αναφορά ή δήλωση πρέπει να βασίζεται σε διασταυρωμένα στοιχεία και όχι σε εικασίες, ώστε να μην στοχοποιούνται άδικα είδη της άγριας πανίδας.

Πριν την δημοσιοποίηση αντίστοιχων αναφορών για παρουσία άγριων ζώων καλό είναι να ειδοποιούνται πρώτα οι αρμόδιες υπηρεσίες, δημοτικοί φορείς, εξειδικευμένοι επιστήμονες ή περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά ειδήσεων που παραπληροφορούν ή/και ακόμα φοβίζουν τους πολίτες.

 

img
img
img
img
img
vendo